PamiatKAR

PamiatKAR

Hra s pesničkami o ilúziách meniacich sa na nočnú moru alebo katolícky vtip

Hra PamiatKAR kritickým tónom reflektuje spoločnosť a upozorňuje na to, aké je dôležité správať sa tak, aby sme sa nemuseli hanbiť pred budúcimi generáciami. Inšpiráciu veľmi aktuálne čerpá zo súčasnej situácie v krajine, ktorú charakterizujú betónové „pomníky“ politickej arogancie v područí miestnej, často zločineckej oligarchie. Autori sa v umeleckom vyjadrení sústredili na hľadanie nových herecko-divadelných postupov i na celkovú inscenačnú štylizáciu. Projekt je určený predovšetkým mladým ľuďom a po každom predstavení sa uskutočnia prednášky i diskusie o význame uchovávania kultúrneho dedičstva na území Slovenska. V nich sa budú organizátori opierať o pojem „našizmus“ publicistu a teológa Miroslava Kocúra.

Lomnického PamiatKAR mapuje mýtickú krajinu, ktorá sa nachádza na náhornej planine v strede Európy. Do nej prichádza cudzinka. Tá je svedkom zvláštnych volieb, ktoré rozhodnú o ďalšom smerovaní štátu. O priazeň sa uchádzajú dve strany s odlišnou víziou krajiny. Jedna žiada zverenie štátu do opatery Boha, druhá sa chce pripojiť ku Kanade, ktorá vymyslela suchý zips a má najlepšie hokejové mužstvo na svete. Voľby skomplikuje archeologický nález spochybňujúci oficiálnu štátnu ideológiu, že v krajine žije najstarší národ na Zemi. Na mieste nálezu sa má navyše stavať nové letisko, ktoré má konečne sprístupniť ťažko dosiahnuteľnú horskú krajinu turistom. Na scénu vstupuje pamiatkar, zároveň ochranca dejín národa, ktorý sa snaží nález spochybniť.

Inscenácia PamiatKAR humorným spôsobom relativizuje (ne)profesionálne názory, čo a ako uchovať pre naše (ne)hmotné dedičstvo. Ktoré objekty sú nenahraditeľné a navždy zmiznú z našej pamäti a ktoré ich nahradia a v akej v podobe. Jej autori sa tiež pýtajú, či je v našom verejnom záujme uprednostňovať ekonomicko-politické záujmy investorov pred morálnym odkazom kultúrneho dedičstva nevyčísliteľných hodnôt a či sme sa dostatočne nepoučili z konania našich nekultúrnych totalitných predchodcov.

Projekt z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia, Bratislavský samosprávny kraj i ďalší partneri a mediálni partneri. Hlavným partnerom projektu je SĽUK – Slovenský ľudový umelecký kolektív.

INSCENAČNÝ TÍM:

Text: Peter Lomnický

Dramaturgia: Lucia Mihálová

Hudba: Viliam Gräffinger

Hudobné naštudovanie: Jozef Chabroň

Odborná spolupráca: Monika Kozelová

Scénografia: Ján Husár

Kostýmová výtvarníčka: Dáša Veselovská

Audiovizuálne médiá: Pavol Soukal

Fotograf: Ctibor Bachratý

Choreografia: Radoslav Piovarči

Produkcia: Marek Hollý, Silvia Malovcová

Námet a réžia: Peter Maťo

OSOBY A OBSADENIE:

Pamiatkar: Tomáš Stopa

Koza: Zuzana Haverda

Cudzinka: Danka Svetlíková

Ľudo: Ľuboš Radošovský

Štát: Martin Varínsky

Zbor aktivistov, hudobníci:

Klavír: Jozef Chabroň, Viliam Gräffinger

Bicie: Juraj Šušaník

Dychové nástroje: Erik Rothenstein

Kontrabas: Pavol Kusík

Divadlo SĽUK Rusovce – Bratislava, Balkánska 31

Cena vstupenky je 4 €, vstupenky sa budú dať zakúpiť na mieste

Dĺžka podujatia: 90 minút
Rok výroby: 2018
Dátum lokálnej premiéry: 15. jún 2018

Nenašli sa žiadne naplánované predstavenia pre toto podujatie.